Menu Close

OTORINOLARINGOLOGIJA

U Specijalističkoj ordinaciji MEDICA STEPANOVIĆ pruža usloge iz oblasti otorinolaringologije.

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bave prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti uha, grla i nosa kod dece i odraslih. 

Iako su koščice u ušima najmanje od svih u ljudskom telu, sve one su neophodne da bismo dobro čuli. A da bismo osetili pravi ukus hrane, neophodan nam je i zdrav nos. Kada kijamo, obavezno i trepnemo. Kapljice iz nosa izlaze brzinom i do 160 kilometara na sat, a raspršuju se u prečniku od 1,5- 9 metara.

Najčešće bolesti uha su: infekcije (upale spoljnog, unutrašnjeg i srednjeg uha, miringitis), mastoidistis, gubitak sluha, tinitus (šum u ušima). Infekcije uha su mnogo češće kod dece. Samo 20% svih infekcija uha se beleže kod odraslih.

U oblasti grla često se javljaju: laringitis (upala grkljana), upala glasnica, faringitis (upala ždrela), tonsilitis (upala krajnika), ali se u ovoj zoni mogu pojaviti i razne dobroćudne i zloćudne promene u vidu cista, polipa i tumora. Karcinom grkljana se najčešće javlja kod osoba starijih od 60 godina, u 97% kod muškaraca, pušača i onih koji prekomerno konzumiraju alkohol.

Pored obične kijavice, alergijskog i nealrgijskog rinitisa (upale neosne slunice) i sinusitis (upala sinusa – hronična ili akutna upala sluznice sinusa) je čest problem. Problem može da pravi iskrivljena nosna pregrada, ali i polipi u nosu i sinusima.